Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

fajne żarełko

Sernik z karmelizowanych bananów

Masa serowa:
4 niewielkie banany (waga po obraniu: 330 g)
1/2 szklanki białego cukru
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego z wiaderka*
1,5 łyżki budyniu bananowego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
odrobina soku z cytryny
Banany obrać pokroić w plasterki.
W rondelku z grubym dnem, lub na patelni ceramicznej, na bardzo małym ogniu rozpuścić cukier - z czasem powinien zacząć się karmelizować, a w efekcie końcowym będzie miał bursztynowy kolor (i uwaga, będzie bardzo gorący!). Wrzucić plasterki bananów, dokładnie wymieszać, i podgrzewać jeszcze przez kilka minut.
Patelnię zdjąć z ognia, banany dokładnie rozgnieść widelcem i odstawić do przestudzenia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 C.
Twaróg utrzeć z budyniem, następnie stopniowo dodawać rozgniecione banany kontynuując ucieranie na najmniejszych obrotach miksera. Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym, białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając szczyptę soli. Masę żółtkową delikatnie wymieszać z masą serową, na koniec podobnie postąpić z ubitymi białkami. Wcisnąć odrobinę soku z cytryny i całość wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w temperaturze 175C, następnie obniżyć temperaturę do 130 C i piec jeszcze 60 minut.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.


Wierzch (najlepiej przed samym podaniem):
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
2 małe banany, obrane i pokrojone w plasterki
odrobina soku z cytryny
gorzka czekolada
Serek mascarpone utrzeć krótko z cukrem pudrem i likierem kokosowym.
Masą udekorować wierzch sernika, ułożyć plasterki bananów skropione sokiem z cytryny.
Ostrym nożem zrobić wiórki z gorzkiej czekolady, posypać po owocach.
Sernik najlepiej przechowywać w lodówce.

*Można również użyć 750 g twarogu + 250 mascarpone.
Wówczas sernik będzie bardziej kremowy i mazisty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation